A FEJLŐDÉS ÉVE

 

Írta: szerk.

Jól szerepeltek csapataink a korosztályos versenyeken, külön öröm az U14-es fiúk országos 5. helye, valamint az U11 és U12 szereplése. Hajdu Péter elnököt kérdeztük.

Lezárult egyesületünk életében az a szakasz, amit tömegesítésnek nevezhetünk. A TAO támogatás bevezetésének jótékony hatása nálunk is érvényesült: több edzéslehetőség, több

edző és megduplázódott gyermeklétszám.

A Zsíros Akadémia 2016-2020 közötti programjában azt a célt fogalmaztuk meg, hogy kilépve Kőbánya határain, először a szomszédos, majd a távolabbi kerületek bevonásával Dél- és Kelet-Pesten és az agglomerációban egy erős, nagy létszámú bázisra épülő, meghatározó utánpótlás-nevelő egyesületté váljon a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia úgy, hogy előtérbe kerül a minőségi képzés, melynek alapelvei illeszkednek az MKOSZ „Mennyiségből a minőségbe” programjához. Ezzel kissé szűkítenünk kell a felsőbb korosztályokat, de reményeim szerint mindenki meg fogja találni a helyét, ha máshol nem, akkor a velünk együttműködő egyesületek csapataiban. Fontos cél az is, hogy azok a gyerekek, akik kiemelkednek korosztályukból, kaphassanak egy olyan lehetőséget, ami a magasabb szintű fejlődésüket szolgálja. Nem mindegy, hogy mindig ugyanazokkal játszanak, vagy náluk erősebbekkel. Fejlődni akkor fognak, ha megmérettetnek. A TAO finanszírozás lehetőségével a nemzetközi szereplés sem elérhetetlen, tudjuk azokat a fiatalokat menedzselni, akik ebben partnerek és ők is jó kosarasok akarnak lenni. Az akadémia pedig a továbbiakban is motivált, jó kosarasokat szeretne nevelni, akik szeretik ezt a játékot.

Folytatódik tehát az EYBL program?

Természetesen igen. Akik idén indultak, azok eggyel feljebb lépnek és részt vesznek a külföldi tornákon, itt már mi nem rendezünk. Az egy évvel fiatalabbak azonban újoncok lesznek, az ő versenyeztetésüknél a tavalyihoz hasonlóan rendezünk tornát. Óriási lehetőség előtt állnak ezek a fiatalok, hiszen megmondani sem tudom, mikor volt lehetőség arra, hogy komoly külföldi csapatokkal versenyezzenek a magyar utánpótlás játékosok. Természetesen minél több játékost szeretnénk adni az ebben az évben szerveződött korosztályos Budapest-válogatottakba, hiszen a legkiválóbbaknak ez egy újabb kiugrási lehetőség.

Milyen tervek vannak még a 2016/17-es bajnoki évre?

A Kőbányai Önkormányzat segítségével és az MKOSZ jóvoltából újabb kosárlabda csarnok építését kezdhetjük meg a Harmat 88. sz. Általános Iskola területén. Ezzel újabb lehetőségeink nyílnak, ahol korszerű és jó körülmények között tarthatjuk az edzéseket. Ezen kívül ide és a Zsíros csarnokba is beszerzünk egy olyan dobógépet, amellyel magas szintre tudjuk emelni a dobóedzések színvonalát.

Tudomásom szerint a Kada Mihály Általános Iskolában nem örvend olyan népszerűségnek a kosárlabda, mint ahogy számított rá. A Harmat 88. Általános Iskolában hogyan fogadják a sportágat?

Valóban, a Kada Mihály Általános Iskola nem váltotta be azokat a reményeket, melyeket fűztünk hozzá. Remélem, ez majd megváltozik. A Harmat iskolában Varga Ildikó igazgatónő nagyon lelkes volt, azonnal kérdezte, hogyan lehet kosaras csoportokat szervezni és kérte, hogy küldjünk edzőket, akik foglalkoznak majd a gyerekekkel. De beszélni kell a testnevelő tanárokkal, mert igazából rajtuk múlik minden. Ha szeretik a kosárlabdát, akkor sok gyereket fognak oda irányítani, ha nem szeretik, vagy csak „elszenvedik”, akkor keveset, vagy egyáltalán nem foglalkoznak vele. Remélem, hogy az új létesítmény – amely a Zsíroshoz hasonlóan mindenek előtt kosárlabda csarnok - motiválja majd az iskola testnevelőit is arra, hogy minél több gyereket irányítsanak hozzánk. Természetesen lehetőségeinkhez képest minden szakmai és anyagi segítséget megadunk ehhez.

A közelmúltban „Kőbányáért Díj” elismerést kapott az Önkormányzattól. A laudációban – többek között – a streetball helyi meghonosítását és a Zsíros Tibor Kosárlabda Akadémia megalapítását emelték ki.

Igen, nagyon örültem, hogy Kovács Róbert polgármester úr javaslatára a Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete méltónak talált erre az elismerésre, melyet Polgármester úr a Szent László napok nyitórendezvényén adott át. Ez óriási megtiszteltetés. Természetesen az elismerést nemcsak én kaptam, hanem rajtam keresztül azok a munkatársaim, akik az elmúlt években segítették a munkámat. Minden edző, aki a kosaras gyerekeinkkel foglalkozik, mindenki, aki a rendezvényeinknél dolgozik és természetesen mindazok, akik a kőbányai sportvezetésben eltöltött éveim alatt munkatársaim voltak, részesei ennek a kitüntetésnek. Köszönöm mindnyájuknak.