Az EYBL-ben indulhatnak U14-es fiaink

Írta: szerk.

Mérföldkő előtt áll a Zsíros Akadémia Kőbánya, a klub történetében először bekapcsolódhat a nemzetközi vérkeringésbe. Hajdu Péter elnököt kérdeztük a részletekről.

- Honnan jött az ötlet és tulajdonképpen mi is ez az EYBL?

Fordítsuk meg, először néhány szót az EYBL-ről, ami az European Youth Basketball League (Európai Ifjúsági Kosárlabda Bajnokság) rövidítése. 1998-ban hozták létre azzal a céllal, hogy a balti országok és Oroszország csapatai tudjanak rendszeresen mérkőzni egymással. A sorozat 6 csapattal indult és ma már 25 országból 5 korcsoportban 180 csapat versenyez ebben a rendszerben.

Mára külön közép-európai csoport is van, melyben 8 ország (hazánkon kívül Horvátország, Csehország, Németország, Olaszország, Szerbia, Szlovákia és Románia) csapatai vesznek részt a küzdelmekben. A korábbi években a Vasas, a Honvéd, a Székesfehérvár, a Pécs, a Debrecen és a Szolnok csapatai szerepeltek. Az ötlet pedig onnan jött, hogy a 2002/2003-ban született fiú csapatunk az elmúlt bajnoki évben folyamatosan jól szerepelt és az országos döntőben is remekül megállta a helyét. Utoljára 2005-ben volt olyan csapatunk, akikből lettek élvonalbeli játékosok is, és persze nyertek korosztályos bajnokságokat is. A szakmai vezetés azzal állt az elnökség elé, hogy biztosítsa ezt a lehetőséget ezeknek a fiataloknak.

De ez hogyan működik? Egyszer csak jött egy felkérés?

Nem, Sárosi Bulcsú, a Vasas edzője hozta a hírt, hogy van lehetőség és persze csak olyan kaliberű csapatoknak ajánlják, akik vélhetően helyt is tudnak állni. Ők már szerepeltek ezen a versenysorozaton.

Mit jelent ez konkrétan?

A következő két évben minimum négy tornán vesznek részt a játékosok, ami persze plusz mérkőzéseket jelent a hazai bajnokságon kívül. Az előzetes hírek szerint a mieinken kívül a Pécs, a Debrecen, a Szolnok, a Bayern München, az Inter Bratislava, a Stella Róma, a Flash Belgrád és a Kolozsvár csapatai szerepelnek a csoportunkban. Az első megmérettetés augusztusban Pécsen lesz, nekünk valamikor januárban kell egy tornát rendeznünk. A két forduló alatt mindenkivel játszunk a csoportban, az első kettő megy tovább a területi döntőbe, melynek első két helyezettje pedig a lengyelországi szuperdöntőbe jut, ami tulajdonképpen az EYBL összevont döntője.

Mit kell biztosítani egy ilyen torna rendezésénél?

Egy kicsit belekóstolnak a profi életbe is a gyerekek. Itt meg van szabva, hogy minimum háromcsillagos szállodai elhelyezés szükséges, nem mindegy az étkezés minősége, van licenc-díj, meg van szabva, milyen csarnokban játszhatóak a mérkőzések.

Az előzőekből az következik, hogy ez anyagilag is egy nagyobb lépték. Honnan lesz erre pénz?

Szerintem nem ebből kell kiindulni, hanem abból, hogy mi a cél. A cél az, hogy ezek a gyerekek, akik kiemelkednek korosztályukból, kaphassanak egy olyan lehetőséget, ami a fejlődésüket szolgálja. Nem mindegy, hogy mindig ugyanazokkal játszunk, vagy nálunk erősebbekkel. Fejlődni akkor fognak, ha megmérettetnek. A pénzt meg előteremtjük valahogy. Összehívtuk a szülőket, elmondtuk a lehetőségeket. Arra kértük őket, hogy aki vállalja, az segítsen abban, hogy szerez a klubnak támogatókat, TAO forrásokat és a személyi jövedelemadó 1%-kát. Ezen kívül felvázoltuk, hogy a költségvetés 10%-át támogatás vagy tagdíj formájában be kell fizetniük hozzájárulásként.

Milyen volt a fogadtatás?

Teljesen rendben volt, mindenki megértette, hogy a gyermeke fejlődése érdekében vállaljuk ezeket a terheket, amiből persze a szülőket sem lehet kihagyni. Az edzők összeállítanak egy kb. húszfős listát és ennek tudatában a szülők el tudják dönteni, vállalják-e a plusz terhet, vagy sem. Nekünk vezetőknek pedig az a dolgunk, hogy biztosítsuk a szükséges összeg 90%-át. Meg is ragadom az alkalmat, hogy ezúton is kérjem a kőbányai cégeket, vállalkozásokat és mindenkit, aki egyetért ezekkel a célokkal, hogy lehetőségeikhez képest nyújtsanak anyagi segítséget egyesületünknek a gyerekek fejlődéséhez.

Összeállt már a keret?

Igen, az edzők 18 játékost jelöltek meg és várjuk a választ, hogy ezek közül ki vállalja a részvételt. Egyébként az edzőtábor után fog kialakulni az a 12-es vagy 15-ös keret, aki részt fog venni a tornákon.

Most azonban a pihenés időszaka következik, jó feltöltődést kívánunk az elkövetkezendő feladatokhoz.

Köszönöm szépen, persze egyelőre edzünk, egyéni képzéseket tartunk, de a július valóban a pihenésé lesz, hogy azután újult erővel vághassunk neki augusztus 3.-ától az új idénynek és reméljük, hogy a hónap végén Pécsen az első EYBL fordulóban már egy ígéretes csapat kialakulásának lehetünk tanúi.