Az EYBL-ben indulhatnak U14-es fiaink

 

Augusztus 28-30 között Pécsen kezdte meg EYBL szereplését U14-es csapatunk. A Zsíros Akadémia Kőbánya ezzel a klub történetében először bekapcsolódott a nemzetközi vérkeringésbe. Hajdu Péter elnököt kérdeztük a részletekről.

Írta: szerk.

- Négy mérkőzést játszott U14-es csapatunk. Értékelné a találkozókat?

- Szakmailag semmiképpen, az a szakmai vezetés dolga. Az azonban biztos, hogy történelmi mérkőzést játszott U14-es csapatunk a cseh BK NH Ostrava ellen, hiszen a Zsíros Akadémia törtenetében először ellenük szerepeltek nemzetközi kupában. A teljesítmény 50%-os, hiszen két győzelem és két vereség a mérleg.

A fiúk óriási izgalmak közepette nyertek a csehek ellen és szintén szoros csatában fektették kétvállra a szolnokiakat. A szerb és román csapat nagy falatnak bizonyult, sokkal jobb szerkezet és sokkal összeszokottabb játék jellemezte ellenfeleinket. Ráadásul déli szomszédaink egy másik dimenzióban voltak, ezek a fiúk a mi két évvel idősebb korosztályunkkal is simán partiba lennének. A két utolsó mérkőzést a helyszínen láttam és bizony örülök annak, hogy többen is rászolgáltak arra, hogy ilyen mezőnyben tanulhassanak és bizonyíthassanak.

- Miért, ennek különös jelentősége van?

- Hogyne. A hatvanas évek végétől datálható az az idő, amikor Európa már nem tőlünk tanulta ezt a játékot. Zsíros Tibor "Az aranykor után" című könyvében írt erről az időszakról. Először a férfi, majd a női szakág indult el lefelé. Üdítő kivétel volt a 90-es évek férfi válogatottja, de sajnos nem tartott sokáig. Úgyhogy azóta mi tanulunk másoktól. Szerencsére a közelünkben nagyon jó kosárlabda van, hiszen a szerb, horvát, litván és orosz kosarasok a világ élvonalához tartoznak. De tanulhatunk a csehektől, szlovákoktól, németektől és a románoktól is. Ezért jó ez a sorozat, az EYBL közép-európai csoportjában sokat fejlődhetnek játékosaink, hiszen magasabbak, erősebbek, ügyesebbek jönnek szembe, akiket meg kell állítani. Ehhez pedig többet és jobban kell dolgozni, mint eddig. Ha pedig valaki jó kosaras akar lenni, akkor ezt meg is teszi. Persze ne feledkezzünk meg fiatal edzőinkről sem, ők is sokat profitálhatnak a sorozatból.

- Kiket emelne ki?

- Személy szerint senkit, hiszen mindenki próbálta tudása legjavát adni. Valakinek ez jobban, valakinek pedig kevésbé sikerült. Mindenesetre ha a hazai megmérettetésekben jobban teljesítünk, abban biztos szerepe lesz az EYBL szereplésnek. Gondoljunk csak a Szolnok NB I-es csapatára. Amióta nemzetközi kupában szerepel, szinte félgőzzel nyeri a magyar bajnokságot. Ez a jövő, és a mi csapatunkban vannak olyan játékosok, akik ha komolyan veszik a munkát, szép jövő előtt állnak. Ehhez akadémiánk minden rendelkezésre álló segítséget meg fog adni és úgy látom, a gyerekek szülei is, akik szenzációs hangulatot teremtenek. Jó volt látni a sportszerű szurkolást. Ezt csak azért említem, mert sajnos a hazai bajnoki és kupamérkőzéseken sok szülő - persze nem a mieinkről beszélek - magából kifordulva szidalmazza a játékvezetőket, a másik csapatot és egyáltalán mindenkit, aki nem az ő szineikben van.

- Hogyan tovább?

- Januárban mi következünk, a második forduló Kőbányán lesz. Szeretnénk megmutatni, hogy jó házigazdák leszünk és vendégeink elégedetten távoznak és jó emlékeik lesznek Kőbányáról. Sajnos ez a pécsi rendezésről nem mondható el maradéktalanul, játékosaink panaszkodtak az étel mennyiségére, voltak szervezési problémák és bizony a TÁSI-terem sem alkalmas már ehhez a színvonalhoz. Ezzel persze nem leszólni akarom a Rátgéber Akadémia szervezési teljesítményét, csak jelezni szeretném, hogy egy nemzetközi színvonaú torna rendezésénél szerintem körültekintőbben kell eljárni. Remélem, hogy január végén pécsi sporttársaink is elégedetten emlékeznek majd a kőbányai fordulóra. Ennek jegyében már holnap hozzáfogunk a szervezéshez.

- Kapnak-e ilyen lehetőséget más korosztály vesenyzői is?

- Én lennék a legboldogabb, ha ez így lenne. Sajnos egy ilyen részvétel nagyon sokba kerül és a jelenlegi finanszírozási rendszerben nehéz előre tervezni. Ha sikerül az MKOSZ által biztosított TAO keretet feltölteni, akkor megvan a forrás, ha nem sikerül, akkor nincs. Az önkormányzattól és a szülőktől nem lehet nagyságrendileg több pénzt kérni, hiszen már így is rengeteget segítenek, a stabil önkormányzati támogatás például meghatározó működésünk során, a szülői hozzájárulás pedig így is megterhelő sokaknak. Egyedül a TAO források stabil megszerzése lehet alternatíva, de sajnos ez minden évben tervezhetetlen. Úgyhogy innen is bíztatok mindenkit, hogy ismerősei körében terjessze, hogy a társasági adót a Zsíros Akadémia javára fordítsa, miként a személyi jövedelemadó 1%-át is.

 
Eredmények itt. >>